Zakladni druhy sushi

Maki

rolka v řase

  • Futomaki – Silná sushi rolka s mnoha ingrediencemi uvnitř, řasa Nori je rolovaná na vnější straně rolky.
  • Hosomaki – Tenká rolka s malým množstvím ingrediencí. Opražená mořská řasa (Nori) je rolovaná na vnější straně rolky.
  • Temaki – Do kornoutu vytvořená rolka určená k jídlu jako ze zmrzlinového kornoutu.
  • Uramaki – rýže na vnějšku rolky, někdy nazývaná jako „inside-out“ rolka.

 

Nigiri

kousky ryby jsou na povrchu vytvarovaného válečku sushi rýže, někdy je plátek opražené řasy použit ke svázání ryby k rýži.

  • Chirashi – proužek ryby servírované přes váleček sushi rýže
  • Donburri – podobné jako Chirashi, ale měl by být vybrán pouze 1 druh ryby
  • Gunkan Nigiri – Gunkan znamená v překladu „loď“ a toto sushi získalo své jméno díky tomu, že hlavní ingredience je držena v místě navrchu rýže. Je ve tvaru loďe.

 
Sashimi

Atraktivně servírovaná ryba na plátky (bez rýže i nori). Syrová, vařená nebo naložená ryba, obvykle servírovaná na několika lístcích japonské máty („shiso“) a nastrouhané bílé ředkve („daikon“) s wasabi a zázvorem.